Posted on

Anlita en flyttfirma 

Det finns väldigt många flyttfirmor i Sverige, stora som små, och vissa av dem hjälper dig som ska flytta utomlands, som flyttfirma göteborg. När du behöver anlita en flyttfirma är det viktigt att du kollar upp att det är en seriös firma, som innehar F-skattsedel, momsregistrering och arbetsgivartillstånd. Besök Skatteverkets hemsida där kan du läsa om hur du ska göra det. Var även försiktig om priset är för lågt, om de vill ha timpenning eller bara tar kontanter. En annan viktig sak att kontrollera upp är om flyttfirman ha yrkestrafiktillstånd, och det kollar du lätt på Transportstyrelsens hemsida. Alla seriösa flyttfirmor lånar ut flyttkartonger och berättar att du har rätt att använda det RUT-avdrag som finns att få. Då betalar du endast 50 procent av kostnaden, sedan får flyttfirman resterande belopp direkt från Skatteverket. 

När du kollat upp allt detta och hittat några intressanta flyttfirmor bör du innan du bestämmer dig även be om en gratis offert. När du fått firmornas offerter, kan du jämföra dem och kontakta ett par av firmorna för att be om ett privat samtal, där du kan ställa frågor. Till slut när du hittat en flyttfirma som du känner är seriös och att du fått trevligt bemötande bokar du dem. Du bestämmer dag och tid när de ska infinna sig hos dig, med den person du pratade. 

Packa själv 

Du kan alltid välja hur det ska packas, vill du packa själv kan flyttfirman komma till dig med flyttlådor flera dagar innan det är flyttdags. På så sätt hinner du packa ner dina saker och skriva på lådorna vad som är i dem. De allra flesta flyttfirmor vill att alla saker som går att packa ner i flyttlådor görs det. Det är många som packar ner saker i de stora svarta sopsäckar som finns, och det är inte särskilt omtyckt av flyttfirmorna. Säckarna är otympligare att bära än kartongerna, kan gå sönder och är svårare att packa in i flyttbilen på ett smidigt sätt. Många flyttfirmor har bra klädställningar med skydd som dras igen med en dragkedja där du kan hänga in dina kläder så att  de håller sig fina och rena. I din nya bostad är det bara att hänga upp dem igen i den nya klädkammaren. 

Låt flyttfirman packa 

De allra flesta flyttfirmor packar mer än gärna ner alla dina saker. De plockar ner det som står i skåpen och de använder silkespapper eller liknande för att porslin med mera inte ska skadas eller gå sönder. Tv-apparater och andra stora saker som till exempel speglar och annat känsligt plastas in. En seriös flyttfirma har även bra försäkringar som ger dig ersättning om några av dina saker blivit skadade. Har du ingen lust att tömma kylen- och frysen kan de ta hand om det med, ingenting är omöjligt för en seriös flyttfirma. 

I den nya bostaden 

När du kommit fram till din nya bostad och inväntar flyttfirman, kan du fundera på om du vill att flyttfirmans personal packar upp dina saker eller om du föredrar att göra det själv. Kanske det bästa är att packa upp vissa saker själv, då får du in dem i rätt skåp, särskilt det som ska in i köksskåpen är viktigt att få på rätt plats. Koppar i ett speciellt skåp och tallrikar i ett annat. Placerar flyttfirmans personal in porslinet på fel ställe, får du ändå flytta om dem så de hamnar i rätt skåp. Möbler med mera kan du däremot be dem att placera där du redan bestämt att de ska stå, och det är bra att få hjälp med möblering eftersom den ofta är tung och otymplig.