Posted on

Bedöma vilken flyttbil du behöver 

En viktig sak att fundera på när flytten närmar sig är vilken flyttbil du ska använda dig av. Trots att det är viktigt att fundera över flyttbil ganska omgående efter du fått reda på att du ska flytta, är det något som lätt kan skjutas fram och glömmas bort. Det är dumt eftersom det i värsta fall kan leda till att du står utan flyttbil under flyttdagen.

Var ute i god tid 

När du funderar över vad för slags flyttbil du behöver är det viktigt att vara ute i god tid. Boka flyttbil så snabbt som möjligt för att inte riskera att stå utan när du ska flytta, eller hjälp med hela flytten. Detta är särskilt viktigt om du är ute efter en specifik sorts flyttbil. Det kan även vara särskilt viktigt om du ska flytta under en helg, eftersom väldigt många privatpersoner hyr flyttsläp under helger.  

Välja flyttbil 

När du ska välja en typ av flyttbil är det storleken du bör gå efter i första hand. Genom att ha en tillräckligt stor flyttbil slipper du åka lika många vändor fram och tillbaka mellan ditt gamla och ditt nya hem. Ett annat alternativ kan vara att ha flera mindre flyttbilar om du har tillgång till flera chaufförer. Detta kan helt klart vara att föredra om du ska flytta en längre sträcka. 

Formel för att beräkna storlek på flyttbil 

När det kommer till att flytta så underskattar de allra flesta av oss mängden saker som ska flyttas. För att undvika detta och inte skaffa en för liten flyttbil finns det en formel som kan ge dig en fingervisning om hur stor flyttbil du behöver. 

  • Ett rum och kök – packutrymme på 15-20 kubikmeter 
  • Två rum och kök – packutrymme på 20-25 kubikmeter 
  • Tre rum och kök – packutrymme på 25-35 kubikmeter 
  • Fyra rum och kök – packutrymme på 35-40 kubikmeter 
  • Fem rum och kök – packutrymme på 40-50 kubikmeter 

Detta räknesätt använder sig många professionella flyttfirmor av för att kunna ge sina kunder offerter. Det kan på så sätt ge dig en uppfattning om hur stort utrymme du behöver för att transportera hela ditt bohag. Kom dock ihåg att detta kan variera och du behöver se över ditt unika boende och bohag för att bedöma hur stor flyttbil du behöver. 

Ta hänsyn till din körkortsbehörighet 

Kom ihåg att även ta hänsyn till din körkortsbehörighet när du planerar vilken flyttbil du ska använda dig av. Om du har ett vanligt B-körkort kan du köra skåpbilar och i vissa fall mindre lastbilar, förutsatt att vikten är under 3.5 ton. Se till att fundera över detta och undersök dina möjligheter innan du bestämmer dig för vilken flyttbil du ska använda. Överlag är det dock smidigast desto större flyttbil du kan köra, för att få plats med så mycket saker som möjligt.