Posted on

Så ska du tänka när du planerar ditt nya badrum

Planering är viktigt vid alla typer av renoveringar men för en badrumsrenovering är det särskilt noga. Det finns många saker att se över och tänka på och det finns flera moment som kräver hantverkare. Nedan följer några tips på viktiga saker att ha med i planeringen för sitt nya badrum.

Sätt en budget

Första steget till en lyckad badrumsrenovering är såklart att räkna på hur mycket det kommer kosta – och vad det är som kommer att kosta för badrumsrenovering. När man gör en budget är det viktigt att räkna med både stora och små kostnader för att slippa bli överraskad av något oväntat, så se till att få med alltifrån skruv och spik till hantverkarkostnader. Det kan också vara bra att börja med att sätta en maxsumma för vad din badrumsrenovering får kosta så att man har något att förhålla sig till när man räknar.

Gör en skiss

Att skissa föder idéer och man får dessutom en tydlig överblick. Rita upp rummets form och storlek i en lämplig skala och rita upp på flera olika sätt. Kanske har du en klar bild i ditt huvud hur du vill att det ska bli men det kan faktiskt vara så att andra lösningar kan passa bättre. Ju fler skisser desto bättre. Är det något som ska flyttas på, till exempel toaletten eller duschen, är det givetvis viktigt att man tar reda på vad som kommer behöva göras rent arbetsmässigt också.

Tänk igenom valen

Det snyggaste badrummet är inte alltid det mest praktiska. När man väljer badrumsinredning och annat vid en badrumsrenovering ska man tänka en gång extra när det är dags att göra alla val. För det första tjänar man oftast på att välja kvalitet, eftersom billiga produkter inte brukar ha särskilt lång livslängd. I det långa loppet kan det alltså löna sig att välja något som är dyrare och har högre kvalitet eftersom man troligtvis inte kommer behöva byta ut det efter bara något år.

Sedan ska man tänka på att få in tillräckligt mycket förvaring och ett annat tips är att tänka lättstädat. En vägghängd toalett gör att det blir betydligt enklare att städa. Man kan tänka ungefär likadant när det gäller handfat. Minimera antalet ytor som gärna samlar åt sig damm och satsa hellre på praktisk förvaring.

Vilka hantverkare behöver du?
Även om man planerar att göra mycket av arbetet på egen hand så är det troligt att man kommer behöva anlita hantverkare också. För elarbeten och installationer i våtrum behöver man alltid ta hjälp av en auktoriserad elektriker. Ska rör och vattenledningar dras om gör man rätt i att även kontakta en rörmokare.

Gör man en stor badrumsrenovering som innefattar att en ny toalett, ny dusch och nytt handfat ska kopplas in är det en stor fördel om någon yrkeskunnig har gjort detta, annars finns till exempel en risk att inte försäkringen kommer täcka om någon skada skulle uppstå i framtiden. Tänk också på att planera in hantverkarna vid rätt tidpunkt i renoveringen och se till att kontakta dom ett tag i förväg så att du vet att dom finns tillgängliga när du behöver hjälpen.